sâmbătă, 29 august 2009

Madonna si tiganii

Romania a mai aparut o data in presa internationala, zilele trecute. DATORITA Madonnei. Sau, mai degraba, DIN CAUZA ei, pentru ca stirile nu ne fac cinste. Si totusi, cred ca presa internationala s-a isterizat degeaba pe tema asa zisei discriminari a tiganilor in Romania, plecand de la huiduirea Madonnei la concertul de la Bucuresti.

Starleta a avut proasta inspiratie sa ne critice la noi acasa, una din tarile cu cei mai multi tigani din Europa si, poate, cea mai incercata, decenii intregi, de faradelegile pe care le comit unii membri ai etniei.
Plecand de la huiduielile din Parcul Izvor, « deontologii » occidentali si-au amintit de tiganii din Romania si au scris din nou despre cat de discriminati sunt ei aici. Este un subiect clasic despre tara noastra, alaturi de stirile despre copii abuzati sau cu bolnavi psihic legati de paturi. Nu am vazut, insa, ca presa occidentala sa se ocupe si de discriminarea tiganilor in Italia, Franta, Germania sau Spania. Iar ziaristii de acolo sunt primii care ar trebui sa-si faca « mea culpa », pentru ca discrimineaza etnia prin titlurile cu litere de-o schioapa din jurnale zilnice, tiparite sau televizate, in care tiganii sunt facuti violatori, hoti sau criminali.

Ma intreb, deja de cativa ani, de ce atata agresivitate fata de Romania cand e vorba de tiganii nostri? Desi cred ca stiu care e raspunsul: occidentalii vor cu orice chip sa ne luam tiganii acasa (de parca ar fi ai nostri)! Sa le cream o viata mai buna aici, sa ii civilizam pe banii nostri, sa ii aducem in secolul XXI pe bratele noastre. Sa ii tinem departe de italieni, francezi, nemti sau spanioli. Si, pana ce acest deziderat al occidentalilor se va implini, sa ne «fure » si sa ne « violeze » pe noi, romanii. Si am folosit aceste cuvinte dure dintre ghilimele pentru ca sunt cuvinte pe care le folosesc tot mai des ziaristii occidentali cand scriu despre tigani, nu pentru ca eu i-as considera pe membrii acestei etnii hoti sau violatori.

Revenind la interventia Madonnei, cred ca aceasta nu avea nici informatiile necesare ca sa opineze si nici competenta, subiectul fiind foarte sensibil si foarte controversat chiar si pentru diplomatia de nivel inalt. Diva a venit aici ca sa-i distreze pe romanii care au platit zeci de euro pe un bilet, nu ca sa se erijeze in ambasador al pacii si bunei intelegeri intre popoare si etnii. Iar fanii romani au sanctionat-o cu huiduieli pentru ca a jignit acest popor, acuzandu-l pe nedrept (atata timp cat tiganii sunt tratati la fel peste tot in lume). Cu siguranta, huiduielile nu erau impotriva tiganilor. Si, cu siguranta, Madonna a constientizat ca a gresit. Acest lucru s-a vazut din reactia ei de dupa huiduieli: "God dammit!" ("La naiba"/"Fir-ar sa fie").

Niciun comentariu: