marți, 22 septembrie 2009

Piste pentru idei si proiecte esuate


De cativa ani, Primaria Arad se tot da peste cap sa mediatizeze "Saptamana mobilitatii", in care ne incurajeaza (deocamdata doar prin vorbe) sa renuntam la doua din cele patru roti cu care ne-am obisnuit, sa pedalam. Marti, 22 septembrie, a fost "Ziua fara masini", dar nu va faceti iluzii ca pe strazile din Arad au iesit mai multi biciclisti sau ca au disparut obisnuitele ambuteiaje. Ba dimpotriva, in centru s-a circulat si mai haotic, pentru ca, in cadrul manifestarii, Primaria a inchis strada Horia, la fel cum inchide cate o strada la fiecare editie a manifestarii. Evident, cum Horia este foarte circulata in mod curent, in centru a fost haos, intre orele 9 si 12, cat strada a fost inchisa.
Ce vreau sa spun este ca aceasta manifestare este cu totul inutila intr-un oras in care nu exista nici macar o pista pentru biciclete (cea de pe faleza Muresului nu poate fi numita pista pentru biciclisti, din moment ce nu e marcata decat intr-un singur loc si pe un singur sens de mers si, in plus, e circulata de pietoni sau, culmea, de masini).
Manifestarea "Ziua fara masini" este inutila intr-un oras in care autoritatile nu fac nimic concret pentru a incuraja mersul pe doua roti, in afara de a da din gura.
Intr-un oras in care ministrul Mediului vine (sambata, 19 septembrie) la Arad ca sa dea un exemplu de respect fata de natura si sa incurajeze pedalatul, dar face asta la Padurea Ceala, in suguranta deplina, departe de traficul infernal din centrul orasului, pe unde ar avea treba aradenii de rand.
Intr-un oras in care cainii maidanezi sunt o amenintare cand pedalezi.
Intr-un oras in care soferii te injura in fiecare minut, furiosi ca trebuie sa te ocoleasca in trafic.
Intr-un oras in care biciclistii sunt vanati de politisti pentru ca nu au acea ridicola vesta verde sau portocalie, parca pentru gunoieri, chiar daca bicicleta este dotata cu lumini si alte reflectorizante iar strazile sunt luminate noaptea mai ca la Paris.
Intr-un oras in care gurile neacoperite ale canalelor reprezinta capcane sau intr-un oras in care drumurile pline de gropi si denivelari de asfalt iti scutura creierii cand esti pe doua roti.
Si, nu in ultimul rand, intr-un oras in care responsabilii locali au avut doar idei si tentative esuate de a crea piste pentru biciclisti. O idee este vehiculata chiar in aceste zile, aceea de a se crea o pista pe malul Muresului, care sa lege Micalaca de Padurea Ceala. Parca suna prea frumos ca sa mai credem ca va fi realizata. Primarul spune ca in trei ani am putea circula pe ea, dar ma tem ca proiectul va fi uitat intr-un sertar, la fel ca multe altele. In fond, oamenii importanti, precum edilii nostri, prefera sa circule pe patru roti. Cat despre ceilalti aradeni, pentru ei pedalatul ramane lipsit de riscuri doar in sufragerie, in fata televizorului...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pai acum se deduce de ce nu imi au bicicleta? Nu vreau amenzi inutile pentru placerea de a merge pe biciclema, mai ales ca din cate imi amintesc in urma cu cateva luni de zile se punea problema interzicerii biciclistilor in oras. Asa ca mai bine merg intr-o tara civilizata (Ungaria), la Szeged, ca aia imi ofera toate conditiile si chiar ne dau lectii la capitolil civilizatie. Si nu vorbesc decat de "astia, la 2 pasi de noi".