miercuri, 21 octombrie 2009

O tara de hoti?

Zilele trecute, am ramas mut de uimire si cu un gust cat se poate de amar dupa o sesiune de cumparaturi la Penny Market, pe strada Condurasilor. Plimbandu-ma printre rafturi, am constatat ca toate cutiile cu electronice sau cu produse cosmetice ceva mai scumpe sunt goale!

Ma interesa un aparat de ras, care arata bine in poza de pe cutie. Am vrut sa ma conving daca merita banii si am luat la rand vreo 15 cutii, toate goale. Curios, am incercat si la alte produse, iar cutiile, la fel, goale. Stiu ca in zona Parneava sunt multi romi si potentiali hoti dar nu imi venea sa cred ca au golit chiar tot magazinul fara sa fie prinsi. Asa ca am intrebat un angajat si am aflat ca nu sunt departe de adevar: “Pai nu mai tinem produsele scumpe pe raft pentru ca se fura. Suntem in zona crepusculara, e plin de puradei care vin la furat. Aproape in fiecare zi avem programare la Politie pentru a da declartii dupa ce ii prindem. Daca va intereseaza vreun produs, va aducem din depozit”.
O decizie radicala, dar aparent eficienta a managerilor magazinului, care ne aminteste insa ca hotia este o precupare intensa a romanului. Daca pana si fostul sef al Politiei Municipale Arad, Gheorghe Tica, a fost prins recent furand din supermarket si a ajuns pe mana anchetatorilor…
In aceasta tara te fura cine poate si cat poate. Te fura pe fata la supermarket cu promotii false, te fura la piata la cantar, te fura statul cu nesimtire atunci cand, prin succesiune, dobandesti un bun pentru care familia ta a platit o viata taxe si impozite, incepand cu momentul achizitionarii. Te fura smecherii cu SMS-uri prin care esti anuntat ca ai castigat o Dacie dar pentru care trebuie sa platesti sute de euro intr-un cont indicat, te fura taximetristul la kilometraj, te fura instructorul auto la carburant, te fura mecanicul auto care iti cere piese noi acolo unde stii ca le-ai schimbat recent. Te fura CET-ul cu acele contoare de pe calorifere care iti taxeaza si radiatorul electric din locuinta si astfel platesti de doua ori acelasi confort. Te fura din buzunare in tramvai, te fura la resturant la nota de plata. Te fura operatorul GSM la minute (mai ales atunci cand iti baga roamingul in functiune doar pentru ca te apropii de granita, desi esti tot in tara ta), te fura mafiotii cu bancomate false sau carduri clonate si, mai grav, te fura chiar banca, printr-o serie de taxe si comisioane ascunse. Exemplele ar putea continua la nesfarsit, insa, pentru mine, cutiile goale de la supermarket şi agentii de paza care iti sufla in ceafa printre rafturi rămân imaginea grăitoare a unei tari in care hotia prospera de la o zi la alta.

Niciun comentariu: